Suvi Uski: Profiilityö ja aitous

Suvi Uski: Profiilityö ja aitous

– Olen toiveikas. Tullaan vielä yllättymään, kun suunnitellaan some ihmisten todellisen käyttäytymisen mukaan eikä insinööriasetuksilla, sometutkija ja sosiaalipsykologi Suvi Uski hymyilee. Hän on tutkinut väitöskirjassaan identiteetin rakentamista sosiaalisessa mediassa. Kyllähän sitä rakennetaan.

Suvi loi profiilityön käsitteen. – Ihmisen minän esittäminen vaatii kovia ponnisteluja arjessa.

Muita keskeisiä tutkimushavaintoja olivat aitouden vahva vaatimus ja päällekkäisten yleisöjen haasteet. Somessa on vaikea olla aito kaikille yhtä aikaa. – Se on vähän niin kuin häät 24/7.

Kun kommunikaatio on välittynyttä, tekstimuotoista, ja otokset valittuja, kuva ”minusta” vääristyy helposti. Siksi somesta puhutaan Suvin mukaan monesti ynseästi.

Mielenkiintoisinta on tämä: – Ihminen kehittyy jatkuvasti. Mutta some ei tunnusta sitä. Suvi on somessa se sama tyyppi, jolle on lokero valmiiksi sellaisena kuin olen ollut.

Some ei siis ole hedelmällinen maaperä ihmisen identiteetin kehittymiselle. Nuoret ovat toimineet siksi viisaasti – heidän suosikistaan Snapchatista ”fiidi” häviää.

Trendejä

Ehkä juuri paineiden vuoksi niin sanottu lähisuhdesome on kasvussa. Ihmiset jakavat yhä enemmän pienille, tutuille yleisöille isojen sijaan – ja aikaa ja vaivaa julkaisun luomiseen saatetaan silti käyttää yhtä paljon kuin isoa yleisöä varten.

Myös video on kovassa nousussa. – Sen hyvä puoli on vuorovaikutteisuus. Aitous välittyy suoremmin.

Suvi itse käyttää somea paljon. Omat projektit tapahtuvat siellä. – On ihanaa, että some pienentää maailmaa. On helpompi pitää yhteyttä ystäviin ympäri maailmaa. Julkkiksiin on iisi access. Maailma on jotenkin kouriintuntuvampi.

– Ihmiset on saaneet vallan maailmassa.

Se ei toki ole samaa kuin demokratia. Vallan painopiste on joka tapauksessa muuttunut. Siitä seuraa monenlaista.

Suvin ja kumppaneitten Someturva on lapsille tarkoitettu tekoälyä hyödyntävä palvelu, jonka avulla alaikäinen voi tarvittaessa tehdä somesisällöistä rikosilmoituksen. Aiemmin rikosilmoituksen tekeminen ei ole ollut lapsille mahdollista. Palvelulle on iso tarve, ja viestejä lapsilta tulee valtavasti.

Mitähän somesta pitäisi ajatella?

– Some on jokaiselle oma. Ei ole ketään, jolla olisi enemmän oikeus olla somessa. Kaikilla on oikeus ottaa tilansa tai jättää ottamatta. Aika filosofista, Suvi hymyilee.

Vilja Paavola
vilja@osaajia.fi

Kuva: Ville Laitila

Etusivulle

Kommentoi tarinaa