Sonja Lindén: Opettaja ja muusikko

Sonja Lindén: Opettaja ja muusikko

Sonja Lindén työskentelee Porin suomalaisen yhteislyseon peruskoulussa laaja-alaisena erityisopettajana. Sivutyökseen hän toimii muusikkona.

Erityisopetuksen tavoitteena on saada oppilas ymmärtämään ja oppimaan asioita, jotka yleisopetuksen tunneilla suurissa oppilasryhmissä tuottavat hankaluuksia esimerkiksi keskittymis- tai oppimisvaikeuksien vuoksi. Sonja opettaa yhtä tai muutamaa oppilasta kerralla tuetummin ja hankaliin asioihin keskittyen. Yleisesti oppilaat tulevat erityisopetukseen matematiikasta ja kielistä.

Erityisopettajan työhön kuuluu lisäksi monia muita asioita, kuten tuntien suunnittelua, erilaisia palavereja, teemapäivien ja tapahtumien järjestämistä sekä oppilashuoltotyötä.

Päätyönsä ulkopuolella Sonja keikkailee laulaen soolona sekä duo-, trio- ja bändikokoonpanoissa erilaisissa tilaisuuksissa muun muassa kirkoissa, yksityistilaisuuksissa ja ravintoloissa. Tyylilajit vaihtelevat iskelmästä ja tanssimusiikista pop-musiikkiin. Vapaa-ajallaan hän soittaa myös pianoa.

Uratie ja kaistanvaihto

Alakouluiässä Sonja tykkäsi opettaa nuoremmalle veljelleen erilaisia koulussa oppimiaan asioita, ja hän on muutenkin aina pitänyt opettamisesta. Lapsesta asti Sonja on harrastanut musiikkia pianonsoiton, kuorolaulun, yksinlaulun ja teoriatuntien muodossa.

Lukion jälkeen Sonja päätti hakea opiskelemaan musiikinopettajaksi. Hän ei ensimmäisellä yrittämällä päässyt, vaan päätyikin musiikinohjaajan koulutukseen. Tutkinnon loppusuoralla hän haki uudelleen yliopistoon, jonne onnistui toisella hakukerralla pääsemään. Musiikin- ja luokanopettajan tutkinnon ohella Sonja opiskeli muusikon tutkinnon ja innostui keikkailemaan. Hän on keikkaillut bändinsä kanssa vuodesta 2009 alkaen.

Opintojensa loppuvaiheessa hän huomasi haussa olevan opon paikan ja innostui hakemaan paikkaa. Vuoden määräaikainen sijaisuus pidentyikin neljäksi vuodeksi.

Sonja ei aiemmin ollut ajatellut opon ammattia, vaan päätti opinto-ohjaajan työstä intoutuneena hakea opinto-ohjaajan koulutukseen. Sijaisuuden päätyttyä hän on jatkanut samassa koulussa erityisopettajana. Tavoitteena Sonjalla on valmistua keväällä opinto-ohjaajaksi ja saada vakituinen työ.

Hänen mielestään opettajan ammatin parhaita puolia ovat itse opetustyö, oppilaiden onnistumiset ja hyvä palaute. Hän pitää paljon työn ihmisläheisyydestä, luovuudesta ja itsenäisyydestä sekä oppilaiden ja kollegoiden kanssa keskusteluista. Laulamisessa parasta on yleisölle esiintyminen, eräänlainen flow-tilaan pääseminen sekä tunteiden herättäminen yleisössä ja sanoman välittäminen.

Joona Kauppila ja Aleksi Rahola

Kuva: Kristiina Kortelainen

Etusivulle

Kommentoi tarinaa