Sami Halttunen: Auktoriteettikammoinen kehystäjä

Sami Halttunen: Auktoriteettikammoinen kehystäjä

– Tykkään maalata ja olen vinksahtanut kuvataiteeseen, Sami Helttunen kertoo. Kehystäjän uraan mahtuu silti monta mutkaa. Ura sai alkunsa lukion toisena vuonna Samin asuessa isoisänsä naapurissa. Hän tykkäsi jo silloin maalata.

Eräänä päivänä isoisä kysäisi Samilta haluaisiko tämä oppia kehystämään. Ja pienen opettelun jälkeen Sami meni töihin isoisänsä omistamaan kehystämöön. Hän piti alusta asti kehystämisestä, ja pitää siitä edelleen. – Se on rentoa, eihän minua koskaan stressaa kehystämöllä mikään.

Samin tie vei Helsinkiin opintojen perässä. Siellä hän perusti yrityksen, muttei ollut vielä täysin varma mitä sillä tekisi. Käyttötarkoitus löytyi työnhakuilmoituksista.

Taidemeklarit etsivät yrityksen omistavaa kehystäjää kehystämään taulujaan. Sami työskenteli heille opintojen lomassa ja piti myös välivuoden opinnoista kehystämisen vuoksi. Auktoriteettia kammoavalle Samille työ sopi hyvin. – Sain tehdä töitä oman aikatauluni mukaan, hän kuvaa. Meklarit olivat kuitenkin huonoja maksamaan palkkoja, ja Sami koki uusien haasteiden ajan tulleen.

Eräänä päivänä Sami käveli kotinsa välittömässä läheisyydessä olleeseen kehystämöön ja sanoi tulevansa sinne töihin. Seuraavana päivänä hän aloitti työskentelyn yhtiön pääliikkeessä. Koeajan lopussa Sami sai huudot pomoltaan, ja hänen mittansa täyttyi. Hän lopetti samoin kuin oli aloittanut. – Sanoin, etten huomenna olisi enää tulossa töihin.

Tämä johti Samin paluuseen meklareille. Työskenneltyään jälleen hetken meklareille sama pomo soitti ja tarjosi omaa sivuliikettä, jonka toimintaa hän ei häiritsisi. Sami tarttui tarjoukseen, mutta huomasi pian työn olevan tylsää. Hän ei päässyt itse kehystämään vaan toimi pikemminkin kassatyöntekijänä. Tällöin Sami päätti alkaa kerätä rahaa omaan liikkeeseensä. Saatuaan rahat kasaan hän perusti oman gallerian, jolla elätti itsensä kunnes muutti Poriin.

Kivat kehykset kivana kevätpäivänä

Pidettyään Porissa muutaman vuoden tauon kehystämisestä päätti Sami palata juurilleen. – Se oli kiva kevätpäivä, otin pyöräni ja kiersin kaikki Porin kehystämöt. Viimeisenä Samin kierroksella oli KivatKehykset. Omistaja ilmoitti liikkeen olevan myynnissä. Sami päätti ostaa liikkeen, ja pitää liikettä yllä edelleen.

Sami kertoo, että kehystäjän ammatti ei ole kaikille. – Tämä vaatii kärsivällisyyttä ja taitavuutta. On monta, joille olen yrittänyt opettaa, mutta jotka eivät ole oppineet.

Hänen oman taitavuutensa juuret ovat jo alakoulussa. – Puukäsityö oli parasta jo ala-asteella.

– Tämä on tosi kiva työ, minulla ei ikinä ole ollut aamua jolloin olisi inhottanut mennä töihin.

Sami pitää kehystäjän uraa oikeana valintana hänelle. Voisiko sanoa kehystäjän ammatin olevan unelma-ammatti? – Todellakin, en oikeastaan parempaa itselleni tiedä.

Kassu Markkanen

Etusivulle

Kommentoi tarinaa