Jukka Virkkunen: Rautakauppiaasta kuvataiteilijaksi

Jukka Virkkunen: Rautakauppiaasta kuvataiteilijaksi

Jukka Virkkunen tekee työkseen tauluja ja seinämaalauksia. Nyt on alkamassa myös veistos- ja installaatioprojekteja. – Mä oon syntynyt taiteilijaksi, niin voi sanoa. Mutta mä yritin päästä karkuun kuvataiteita.

– Mä teen taidetta, jotta ihmiset voi kokea oivaltamisen ja elämisen iloa. Parasta on se, kun joku on ostanut multa taulun ja saa sen himaansa. Ja sitten ne laittaa mailia tai soittaa mulle, että nyt meidän koti näyttää kodilta, kun meillä on kaunis taulu seinällä.

– Olen ymmärtänyt vähitellen ammattitaiteilijaksi alettuani, miten isot mahdollisuudet taiteella on. Taiteilijat voi vaikuttaa meidän yhteiskuntaan tosi paljon, jos haluaa, Virkkunen pohtii.

Järjetön ratkaisu?

Jukka toimi Brasiliassa rautakauppiaana seitsemän vuotta, eikä edes muistanut kuvataiteita silloin. Alanvaihdos vaati rohkeutta. – Sehän kuulostaa suurimmalle osaa ihmisistä täysin järjettömältä, että jättää menestyvän yrityksen ja lähtee kuvataiteilijaksi.

Taiteilijan työssä rohkeutta on vaatinut oman ammattikunnan sisällä vallitsevien normien vastustaminen. – Suomessa nykytaide on melko negatiivissävytteistä, sellaista apokalypsin sävyttämää.

Jukka itse lähestyy asioita uteliaan tutkivasti ja näkee virheissä ja epäonnistumisissakin oppimisen paikkoja.

– Ajattelun taito on yksi keskeisiä osaamisalueita tässä työssä. Moninäkökulmaista ajattelua tarvitaan erityisesti silloin, kun luodaan uusia konsepteja. Kädentaidoilla sitten viedään ne konseptit käytäntöön. Ja kolmas keskeinen on ilman muuta sosiaaliset taidot!

– Mä olen työskentelijänä äärimmäisen intensiivinen. Herään aikaisin aamulla ja painan duunia pitkälle iltaan. Mä haluan nähdä tulosta ja edistystä mun työskentelyssä, ja parhaimmillani olen, kun on pieni stressi päällä.

Jukan takana on tukeva verkosto. Silvia-vaimo on ollut alusta asti uuden työn tukena, ja kuluneen Suomessa asutun vuoden aikana Jukka on tutustunut moniin taidealalla työskenteleviin ammattilaisiin. – Monesti yllättäin ihan eri alalla toimiva ihminenkin voi auttaa eteenpäin.

Vilja Paavola
vilja@osaajia.fi

Kuvat: Liisa Salonen

Etusivulle

Kommentoi tarinaa