Heidi Kellokoski-Kiiskinen: Maailman pohjoisin hevosklinikka

Heidi Kellokoski-Kiiskinen: Maailman pohjoisin hevosklinikka

Heidi Kellokoski-Kiiskinen toimii hevoseläinlääkärinä Rovaniemellä, jossa hänellä on maailman pohjoisin hevosklinikka. Toisinaan hänen vastaanotollaan käy myös poroja, kilpa- ja turistiporoja nimittäin. Poroja on hänen puolisollaankin. Koti on Pyhätunturilla. – Kävi klassisesti. Muutin Lappiin, kun rakastuin poromieheen.

Ei kerrota nyt rakkaustarinaa.

Heidi tekee klinikan syrjäisestä sijainnista huolimatta tiiviin kansainvälistä työtä. Hänet on juuri valittu edustamaan Suomea hevoseläinlääkärien eurooppalaisen kattojärjestön hallitukseen, jossa linjataan hevosiin liittyvää lainsäädäntöä EU-tasolla.

Heidi on erikoistunut hevosten tuki- ja liikuntaelinongelmiin, röntgenologiaan ja ultraäänitutkimuksiin. Takana on arvostettu kansainvälinen koulutusohjelma ISELP, jonka on käynyt Suomesta vasta muutama. Heidi tekee töitä tarvittaessa ympäri Suomea ja Pohjois-Ruotsissakin. Kliinisen työn lisäksi hevososaaja toimii toisinaan myös lajin tulkkina suurelle yleisölle.

Tärkeimpänä vahvuutena hyvät hermot

Hevoseläinlääkärin työ on vaarallista päivittäin. Se on hevoseläinpraktiikan erityispiirre. Keskivertohevonen painaa noin 500 kiloa, ja se on kaikki liikkuvaa massaa, jolla on reaktiokyky. Klinikkatilanteessa tuttukin hevonen on pois kotiympäristöstään. Se tekee hoito- ja tutkimustilanteista arvaamattomia.

– Tämä työ ei sovi heikkohermoisille ollenkaan. Viime viikolla pelkäsin oikeasti. Syke oli varmaan kaksisataa. Hoidettavana oli hankala ori, joka potkaisi rajusti. Potku ei osunut. Sanoin avustajalle, että nyt pelottaa. Päätettiin jatkaa silti.

Työn ammatillisuutta on riskien minimoiminen. Sen lisäksi on oltava kovat vakuutukset. Hevoseläinlääkäriltä vaaditaan myös kovaa kuntoa, sillä työ on vahvan fyysistä. Lajituntemus on lähtökohtaedellytys työn tekemiselle. – Olen valinnut tehdä tätä. Tämä ei ole jokanaisen hommaa missään nimessä.

Erityispiirteenä pohjoisessa toimivalla eläinlääkärillä ovat pitkät välimatkat ja arktinen ilmasto. Hevostiheys on alueella pieni, ja asiakaskunta on ravipainotteista. Kauimmainen potilas on juuri niin kaukana kuin eläinlääkäri suostuu lähtemään. Päivän ensimmäinen potilas voi tulla klinikalle Inarista ja seuraava Kuusamosta. Ja seuraavana päivänä voikin olla edessä kokous Malagassa tai potilaskeikka Turussa.

Vilja Paavola
vilja@osaajia.fi

Etusivulle

Kommentoi tarinaa