Anriikka Mentilä: Luonnon muodot ja värit koruiksi

Anriikka Mentilä: Luonnon muodot ja värit koruiksi

Anriikka Mentilä tekee työkseen koruja luonnonmateriaaleista. Mentilä on valmistunut luokanopettajaksi vuonna 2015, mutta korut vain veivät mennessään. Ystävä näytti hänelle pari vuotta sitten kuvan, jossa hartsiin oli säilötty kukkia. Se aiheutti taiteellisen tutkimusmatkan, ja koruyritys syntyi sen sivutuotteena. – En oikeastaan missään vaiheessa päättänyt vaihtaa alaa.

– Lapsena olin jotenkin kukkahullu. Muistipelissäkin mun oli pakko saada se ruusupari. Ja ruusutarroja piti laittaa joka paikkaan. Kesäkukkien ostoreissulla äiti osti minulle oman orvokin.

– Ja mummolassa viihdyin tosi paljon, kun siellä oli antiikkia ja kukkakoristeita ja krumeluuria. Ajattelin, että semmoista pitää olla. Ihailin tauluja ja ajattelin, että semmoisia ei pysty itse varmaan tekemään. Myöhemmin opin, että itse pystyn tekemään myös sellaista johonkin rajaan saakka.

– Käytän koruissa kukkia, koska luonnosta löytyy melkein kaikki värit ja muodot. Haluan tarjota niille kehyksen. Luonto on herkkä ja haavoittuva, ja koruissa kukat toimii juuri herkkyyden takia hyvin, Mentilä ajattelee. Kukkien lisäksi True Bloom Jewelryn koruissa käytetään ekohartsia. Metalliosat ovat sterling-hopeaa.

Palkitseva kutsumustyö

– Itse tekeminen on se juttu. Se palkitsee niin paljon. Parasta on se, kun saa korut valmiiksi ja voi ottaa niistä kuvan, että tässä se on, Mentilä kuvaa. Palkitsevaa koruntekijälle on myös, jos joku toinen innostuu koruista. – Jotkut ihastuu todella paljon ja innoissaan valitsee, mikä olisi se oma koru.

– Rohkea olen ollut aina. Ei mulla vaan ole sellaista ajatusta, etten pysty johonkin. Jos en osaa, voin ainakin kokeilla ja jos epäonnistuu, niin ei sekään haittaa mitään. Varmaan se on sieltä luokanopettajan koulutuksesta tullut se ennakkoluulottomuus. Tai ei siitä ainakaan haittaa ole ollut.

– Alussa piti opetella, miten sitä ainetta käsitellään ja miten se toimii. Tietoa ei löytynyt oikein mistään. Lähinnä kokeilun kautta se osaaminen on löytynyt, ja lukemalla. Enemmän toisenlaisissa asioissa tarvitsin apua, niin kuin veroasioissa ja tämmöisissä, ne on ihan uusia asioita ne.

– Jos on kutsumus johonkin asiaan, niin ei se auta kuin ruveta sitä tekemään. Voi aloittaa pienemmästi, jos ei halua heti hypätä syvään päätyyn.

 

 

Vilja Paavola
vilja@osaajia.fi

 Etusivulle

Kommentoi tarinaa