Mirka Saarinen: Koska isoisä joutui olemaan paljon yksin

Mirka Saarinen: Koska isoisä joutui olemaan paljon yksin

Mirka Saarisen isoisä joutui hoivakotiin ja erilleen vaimostaan kuudenkymmenen avioliittovuoden jälkeen. Alzheimer teki sen, että hän passivoitui hoivakodissa omaan huoneeseensa. Suku kävi katsomassa viikonloppuisin.

Mirka olisi halunnut, että myös arkiviikolla joku käy katsomassa isoisää, juttelee ja pitää seuraa. Hän halusi, että papan luona kävisi sama, tutuksi tuleva ja turvallinen ihminen. Hän ei löytänyt sellaista palvelua. Ei vapaaehtoistyön paristakaan.

Hän olisi myös halunnut kuulla papan kuulumisia viikon ajalta. Kukaan ei kertonut, jos tekohampaat olivat viikolla hukkuneet.

Mirka ajatteli, ettei voi olla yksin kokemuksensa kanssa.

Ennen kuin hän päätti perustaa vanhuksille seuraa ja hyvinvointia kotona ja hoivakodissa tarjoavan Seurana Oy:n, hän joutui käymään eettistä pohdintaa.

– Olen selittänyt itselleni, että oma poika on päivällä kunnallisessa hoidossa, ja jos tarvitsen hoitajaa illalla, turvaudun yksityiseen palveluun. Sama on yksinäisellä tai muistisairaalla vanhuksella, ei heitäkään voi jättää yksin.

– Helsinki Missiossa ottivat kantaa, että kaikki mikä auttaa vanhusten yksinäisyyden poistamiseen, tulee tarpeeseen.

Vanhusten itsemurhaluvut saavat meidät vaiti kahvilasiemme ääressä.

Digiä vastavirtaan

Mirka on aina ollut isovanhempiensa lapsi. Siksi oman pojan nimi on kokonaan papalta, Sulo Saarinen. – Naapurin mummot ja papat auttoi, kun tulin lapsena kotiin ilman avaimia. Olen aina saanut nauttia vanhusten hyvistä puolista.

Mirka toimi liki kaksikymmentä vuotta saman yrityksen palveluksessa ja teki tiukkaa uraa. – Koko maailma puhuu nyt digitalisaatiosta. Minä luotan kohtaamiseen, kosketukseen ja kuunteluun.

– Keski-iän kriisikö se on vai mikä, että arvot pehmenee. Haluan tehdä työtä, jolla on konkreettinen merkitys. Ja kun ajattelee omaa vanhenemista, toivoo, että yksinäisiä hetkiä on mahdollisimman vähän.

– Kyllä minulta hyvää omatuntoakin ostetaan. On hyvä, kun tiedostetaan, että itse ei arjen kiireissä tai välimatkan vuoksi ehditä olla vanhuksen luona tarpeeksi ja hankitaan apua.

Ideoimme yhdessä yritystä eteenpäin, katsomme videon.

Vilja Paavola
vilja@osaajia.fi

Etusivulle

Kommentoi tarinaa