Jarmo Kanerva: Kokenut poliisi Porista

Jarmo Kanerva: Kokenut poliisi Porista

Jarmo Kanerva on porilainen perheenisä ja poliisi. Uransa Jarmo aloitti Helsingin poliisilaitoksella, Malmin poliisipiirissä. Sieltä hän siirtyi Kokemäen kihlakunnan poliisilaitokselle, ja nyt hän on toiminut poliisina Lounais-Suomen poliisilaitoksella noin 18 vuoden ajan. Poliisin peruskoulutuksen ja vahvan työkokemuksen lisäksi hänellä on alipäällystötutkinto.

Jarmo haki poliisikouluun armeijan jälkeen vuonna 1996. Hakijoita oli tuolloin lähes 3500, joista vain 192 valittiin koulutukseen. Päätös hakea poliisikouluun syntyi armeijan aikana.

– Parasta työssä on se, että samanlaisia päiviä ei ole. Huonointa on se, että näemme usein ne elämän huonot puolet.

Työn hyvänä puolena Jarmo myös mainitsee, että pitkien 12 tunnin työpäivien vuoksi kolmen viikon työjaksoon mahtuu vapaapäiviä sekä viikolle että viikonloppuun. Työn vastapainoksi Jarmo harrastaa liikuntaa, erityisesti pallopelien pelaamista ja kuntosalilla käyntiä.

Jarmo on usein sanonut leikkisästi, että pää ei ole riittänyt muihin tehtäviin kuin poliisin hommiin. Todellisuudessa poliisin arki on haastavaa ja välillä vaarallistakin. Työn vaarallisimpia hetkiä ovat tilanteet, joissa kohdehenkilö on aseistautunut joko ampuma- tai teräaseella. Tällöin on erityisen tärkeää pitää hermot kylminä.

Jarmon mukaan poliisin työ vaatii kärsivällisyyttä ja hermoja. Hän pitää työtään tärkeänä. Poliisin tehtävät Jarmo tiivistää: – Poliisi on ihmisiä varten. Hoidamme tehtävät, jotka poliisilain mukaan poliisille kuuluu.

Mitä poliisi oikeasti tekee?

– Työpäivä alkaa käskynjaolla, jossa määritellään partiot ja käydään läpi edellisen vuoron tapahtumat. Tämän jälkeen varustetaan ajoneuvot ja mennään ulos hoitamaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Näitä vaarantaviin tilanteisiin puututaan.

Työpäivän aikana poliisit saavat tehtäviä myös kenttäjohtajalta ja hätäkeskuksesta. Nämä tehtävät ovat ensisijaisia. Jarmon mukaan jokainen työpäivä on erilainen, minkä vuoksi ikinä ei tiedä etukäteen, millainen seuraavasta työvuorosta tulee.

Jarmo kertoo, että yleensä ihmiset arvostavat poliiseja, mutta välillä hän kohtaa myös ”keskarin” näyttäjiä. Tämä on tuttu ilmiö muun muassa TV-sarjoista. Jarmon mukaan TV-sarjat antavat poliisin työstä välillä vääränlaisen kuvan. – Niissä virkapukuinen poliisi yleensä astuu syrjään ja rikososaston väki tulee selvittämään tilanteen, kun jotain tapahtuu. Todellisuudessa kuitenkin se virkapukuinen ensipartio tekee tarvittavan työn kohteessa, ja tutkinta jatkaa kuulustelulla sekä teknisellä tutkinnalla.

Poliisien määrärahoja on vuosi toisensa jälkeen leikattu ja poliisien määrää vähennetty. Nykyään poliiseja on Suomessa vain noin 7200, kun taas Ruotsissa niitä on noin 20 000. Jarmo huomauttaa, että tämän lisäksi terrorismi on löytänyt tiensä myös Suomeen, mikä aiheuttaa omat haasteensa.

Mikael Mikkola ja Juliet Kanerva

Etusivulle

Kommentoi tarinaa