Iina Naumanen: Toiveiden toteuttaja

Iina Naumanen: Toiveiden toteuttaja

Iina Naumasella oli kiire kesäkausi. Juuri nyt työn alla on käsinkirjaillut olkaimet hääpukuun. Pohja on tylliä, ja kukikas pitsikuvio on kiinnitetty siihen ompelemalla. – Suunnittelijat ja ompelijat on usein erikseen, mutta minä teen kummatkin, Iina kertoo ja näyttää ruutuvihkosta muutaman suunnitelman.

Itselleen Iina tekisi tällä kertaa kenties sinisen silkkipuvun. Hän tykkää selkeästä ja yksinkertaisesta, ja silkki on ihana materiaali.

Iina on ommellut lapsesta asti. Ysiluokkalaisena hän ompeli luokkakavereilleen juhlamekkoja ja sijaisti käsityön opettajaa seiskaluokkalaisten käsityötunnilla. Nyt hän tekee kaikkea päällelaitettavaa linnanjuhlapuvuista papin kaftaaneihin.

Kun asiakas kertoo toiveistaan, toteutus on helppo. Enää ei tarvitse miettiä, miten toivottuun lopputulokseen päästään.

Kankaat tulevat useimmiten Englannista ja pitsit Ranskasta. Noin neljä kertaa vuodessa Iina käy Virossa materiaalinhankintamatkalla. Suomesta kangastukut vähenevät yhä. Kerran piti todeta, että toivottu materiaali oli ihan mahdoton löytää mistään. Asiakas toivoi häämekon helmaa vaaleanpunaisesta höyhenkankaasta.

– Se on ihanaa, kun jokainen on persoonallisuus. Ja puku on jokaiselle sopiva, kun se on itselle tehty.

Ajatuksella tehty

– Kyllähän se on hirveän terapeuttista, kun saa koko ajan aikaan näkyvää. Tämä työ on minulle työ ja harrastus. Ihmisten pitäis tehdä enemmän käsillään.

Ompelijalle kaiken tekemisen lähtökohta on asiakkaan toiveiden ja tarpeiden ymmärtäminen. Joskus on ymmärrettävä puolesta sanastakin. Asiakaspalvelu on Iinalle mieluisin osa työtä.

– Ommellessa ajattelen paljon kaikkea. Kyllä ajatukset on monesti siinä henkilössä, jolle pukua tekee. Sanonkin joskus asiakkaalle, että olen ajatellut sua paljon, kun olen tehnyt tätä.

Monet asiakkaista ovat tuttuja 19 vuoden ompelijauran ajalta. Heistä on tullut ystäviä. – Naiset puhuu monesti paljon kuitenkin. Heidän kanssaan juttelee niin kuin olisi hyvinkin tuttu, ja työn kautta onkin.

Vilja Paavola
vilja@osaajia.fi

Etusivulle

Kommentoi tarinaa