Hanna Välitalo: Annetaan lasten olla lapsia

Hanna Välitalo: Annetaan lasten olla lapsia

Kädentaidot, musiikki ja liikunta ovat aina olleet Hanna Välitaloa kiinnostavia ja hänelle tärkeitä asioita. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan ja lukiosta valmistuttuaan Hanna halusi päästä nopeasti työelämään ja löytää käytännönläheisen työn, josta olisi hyötyä myös omassa elämässä.

Ollessaan harjoittelijana porilaisessa päiväkodissa Hannan tulevaisuudensuunnitelmat vahvistuivat entisestään: lastentarhanopettajana hän saisi hyödyntää itselleen rakkaita taitoja sekä samalla toimia lasten kanssa. Ala on osoittautunut Hannalle oikeaksi, ja tällä hetkellä hän toimii lastentarhanopettajana Porissa, päiväkoti Tuulentuvassa.

Lapset pääroolissa

Päiväkodissa työskentely ei ole aina niin helppoa kuin monet ajattelevat. Hanna kertoo, että työ koostuu suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista. – Myös lasten ja heidän perheensä toiveet pitää ottaa huomioon suunnittelussa. Jokaista lasta pitää kohdella yksilönä ja heidän erilaisuutensa pitää huomioida. Lasten asioissa on pysyttävä ajan tasalla koko ajan, jotta mahdolliset ongelmat ratkeaisivat helpommin.

– Lasten oppimisen seuraaminen on työssäni antoisaa, Hanna selittää. Esikoululaisten opettaminen on hänen mielestään mukavinta työssään. – He ovat tiedonhaluisia, taitavia ja nopeita oppimaan.

– Lasten hauskat kommentit ja sanonnat arjen eri tilanteissa tuovat lisäiloa työhön. – Esimerkiksi eräs lapsi kertoi käyneensä Haukassa kalamuseossa. Lapsi tarkoitti Kotkan akvaariotalo Maretariumia.

Vapaa-ajallaan Hanna on aktiivinen kulttuurielämysten harrastaja. Erityisesti teatteriesityksissä käynti on hänen lempiajanvietettään työn ulkopuolella. Luonnon antimien keräily ja niistä koristeiden askartelu kuuluvat myös Hannan harrastuksiin. – Välillä pitää osata vain rentoutua, hän toteaa.

Tulevaisuuden näkymät

Hannan mielestä lastentarhanopettajien rooli tulee saamaan suuremman merkityksen digitalisoituvassa maailmassa, jossa yhä nuoremmat lapset pääsevät käsiksi internetiin ja sosiaaliseen mediaan. – Yhä useampi alle kouluikäinen kertoo lempimusiikikseen jonkin Antti Tuiskun tai muun pop-artistin biisin.

– Haluaisin, että lapset saisivat elää mahdollisimman pitkään lapsuudessa, eikä heistä tulisi teinejä liian aikaisin, Hanna selvittää. – Päiväkodin pitäisi olla sellainen paikka, jossa lapset saavat olla lapsia: kuunnella lastenlauluja ja leikkiä mielikuvituksensa avulla.

Olli Vähtäri

Etusivulle

Kommentoi tarinaa