Mikko Karjalainen: Hammastaiteilija

Mikko Karjalainen: Hammastaiteilija

– Kehitys menee valtavaa vauhtia eteenpäin, erikoishammasteknikko Mikko Karjalainen hymyilee. – Kun aloitin alalla, työ oli 100-prosenttisesti käsityötä.

Hammasteknikko saa hammaslääkäriltä sähköpostina 3D-kuvat, jotka avataan CAD-ohjelmassa. Ohjelmassa on hammaskirjasto, josta voi valita työstettävän hampaan, esimerkiksi vasemman yläetuhampaan. Sitten uusi hammas muotoillaan hiirellä. Työ on kuin kuvankäsittelyä.

Kipsimallinnuksissa ja etenkin töiden viimeistelyssä tarvitaan edelleen perinteistä käsityötä, ja hyvät käsityötaidot ovat yhä ammattitaidon tärkeä lähtökohta. – Lähivuosina tulostetaan jo uusi hammasproteesi 3D-väritulostimella, Mikko visioi.

Yrityksen nimi on DentalArt. Sille on todellinen syy.

– Kaikista kivointa on tehdä oikein värjäytyneet hampaat. Silloin pääsee käyttämään luovuutta. Jos tehdään oikein viimeisen päälle, hampaaseen voi maalata vaikka kariesta tai vanhan paikan!

Onnistuneesta hampaasta voi kuvitella, että se on asiakkaan ikää vastaava luonnonhammas. Siinä on juuri sopivasti halkeamia, värjäytymiä, tummentumia tai kulumia. Ja väri on hänen hampaidensa väri.

Oma polku

Mikko on kotoisin Kuusamosta, Puutteenkylänstä. Kun äiti pääsi Kuusamon Uistimelle töihin, lapset saivat vähän rahaa tekemällä yksinkertaisia kokoonpanotehtäviä. – Vitosluokalla ostin käytetyn mopon omalla rahalla.

Peruskoulussa Mikko oli pojista luokan priimus, mutta lukio meni lukematta läpi. Armeijan jälkeen Mikko oli nuori aviomies ja kouluttautumaton työnhakija. Minkäänlaista ajatusta omasta alasta ei ollut.

Rakennustyökeikan jälkeen oli käveltävä silloiseen työvoimatoimistoon kysymään, olisiko mitään sopivaa työtä tarjolla. Ei ollut.

Inttämällä Mikko sai tietää hammaslaboratorion oppisopimuspaikasta. Hän ei tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta vastasi ratkaisevalla tavalla: – Voin mää yrittää.

Vastapainoa mieluisalle työlle tuo puuveneharrastus. Kun työssä käytössä ovat ihan uusimmat tekniikat, vapaa-ajalla mielenkiinto kohdistuu vanhoihin asioihin. Mikko rakastaa vanhoja huonekaluja, autoja ja kauniita, sulavalinjaisia puuveneitä.

Vilja Paavola
vilja@osaajia.fi

Etusivulle

Kommentoi tarinaa